Skip to main content

יחסים בילטרליים

אבני דרך ביחסי גרמניה-ישראל

יחסי גרמניה-ישראל מושפעים במידה רבה מהשואה. לאחר הקמת ישראל ב-1948, גרמניה וישראל לא כוננו יחסים דיפלומטיים רשמיים עד 1965. למרות הקשיים הראשוניים, המסחר, המדע והתרבות התפתחו לתחומי שיתוף פעולה חשובים. כיום, גרמניה היא השותפה האסטרטגית השנייה בחשיבותה של ישראל בעולם, ממש אחרי ארה"ב.

1948
YomHaAtzmaut

דוד בן גוריון מכריז על מדינת ישראל במוזיאון העיר תל אביב. רק כמה שעות קודם לכן הסתיים המנדט הבריטי על ארץ ישראל. כמה שעות לאחר מכן הכירו ארה"ב וברית המועצות במדינה החדשה.

1949
Header

חוק היסוד לרפובליקה הפדרלית של גרמניה מוכרז בבון, ובכך מהווה את הרפובליקה הפדרלית. במקור נועד "רק" כצעד זמני עד לאיחוד מחדש, חוק היסוד הפך לבסוף לחוקת גרמניה לאחר האיחוד מחדש ב-1990

1951
Header

בהצהרת ממשלתו, הקנצלר הפדרלי קונרד אדנאואר מכיר במפורש ב"פשעים הבלתי נתפסים" שבוצעו נגד יהודים "בשם העם הגרמני" ואשר "מחייבים אותנו לבצע פיצויים מוסריים וחומריים".

1952
Header

10 בספטמבר: בלוקסמבורג, שר החוץ הישראלי משה שרת וקנצלר גרמניה קונרד אדנאואר חותמים על מה שמכונה הסכם לוקסמבורג. הוא הסדיר את תשלומי הפיצויים לגרמניה על רצח יהודים בתקופת הנאצים. הייתה התנגדות להסכם התנגדות חריפה גם בישראל וגם בגרמניה.

1953
Header

2 ביולי: נציגות ישראל נפתחת בקלן. הנציגות משמשת להכנה לכינון יחסים דיפלומטיים ועיבוד השילומים הגרמניים בהתאם להסכם לוקסמבורג

1953
Header

29 בספטמבר: הרמן מאס, כומר פרוטסטנטי מהיער השחור, הוא הגרמני הנוצרי הראשון שהוזמן רשמית על ידי מדינת ישראל לביקור שנמשך מספר חודשים. הוא עזר ליהודי גרמניה להימלט בתקופת הנציונל-סוציאליזם. בשנת 1964 מעניקה לו ישראל את תואר הכבוד "חסיד אומות העולם".

1955
Header

1 בדצמבר: במסגרת ההתקרבות ההדרגתית בין ישראל לגרמניה, מציע שר הפנים ישראל בר-יהודה להסיר את ההגבלות על השפה הגרמנית במוסדות התרבות הקיימים מאז קום המדינה. ממשלת ישראל אישרה אז שימוש מתון יותר בשפה הגרמנית. הממשלה נאלצה לאשר החלטות כאלה עד 1983.

1957
Header

26 במרץ: אריך אולנהאואר, יו"ר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה (SPD), מוזמן רשמית על ידי מדינת ישראל. הוא הגרמני הראשון שנשא נאום פומבי בישראל.

1957
Header

15 בספטמבר: ווילי דאום, נשיא התאחדות הספורט הגרמנית, נסע לישראל כדי להעניק לאגודת הספורט המקומית תרומה. מיקומו המיוחד של הספורט בהתקרבות הרשמית הראשונה בין שתי המדינות הוביל את חברי הבונדסטאג לנסוע לישראל כשהם מחופשים לפקידי ספורט לאחר ביקורו של דאום.

1957
Header

27 בדצמבר: שיחה חשאית בין שמעון פרס לפרנץ יוזף שטראוס מציינת את תחילת משלוחי הנשק הגרמניים לישראל. מנכ"ל משרד ההגנה הישראלי מבקר את שר ההגנה הגרמני בביתו ברוט אם אין. הציבור לומד על כך רק ב-1964.

1958
Freiwillige der Aktion Sühnezeichen im Kibbutz Urim (1961)

30 באפריל: קבוצה של נוצרים פרוטסטנטים בראשות Lothar Kreyssig הקימה את Aktion Sühnezeichen, כיום Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF). הם קוראים לצעירים הגרמנים להכיר באשמתה של גרמניה בתקופת הנאצים ולבצע שירות התנדבותי בישראל, בפולין וברוסיה כאות כפרה. קבוצת המתנדבים הראשונה הגיעה לישראל בתחילת שנות השישים

1958
Header

עמנואל שפר הישראלי מתחיל את קורס המאמנים של התאחדות הכדורגל הגרמנית באוניברסיטת הספורט הגרמנית בקלן. בהמשך הפך שפר למאמן נבחרת ישראל בכדורגל. בפברואר 1963 מתחילה תכנית חילופי הסטודנטים הראשונה עם ביקור סטודנטים מאוניברסיטת קלן לספורט במכון וינגייט הישראלי בנתניה. ב-1971 נכנסים שני המכונים לשותפות האוניברסיטאות הישראלית-גרמנית הראשונה.

1959
Header

דצמבר: מכון ויצמן בישראל מזמין את אגודת מקס פלנק הגרמנית לישראל. שיתוף הפעולה המדעי מתחיל כאשר שני המוסדות המדעיים מתקרבים זה לזה. ב-1964 הוא נחתם עם מה שנקרא אמנת מינרווה. ביולי 1986 נוסדה הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר ופיתוח מדעי, GIF. המטה שלה בירושלים ומשרד קישור במינכן.

1960
Header

מוטי אורבך, בנו של רבה האחרון של פרנקפורט אם מיין, נבחר לייצג את פולקסווגן בישראל. פליקס בוריאן, שנאלץ להימלט מביתו בווינה ב-1938, פותח את בית המלאכה הראשון של פולקסווגן בישראל.

1960
Header

14 במרץ: הפגישה הראשונה בין הקנצלר קונרד אדנאואר וראש הממשלה דוד בן גוריון מתקיימת במלון וולדורף אסטוריה בניו יורק - מיקום ניטרלי. השיחות התרכזו בתמיכה הגרמנית בישראל. אולם חשובה יותר היא העובדה שהמפגש הזה, המתנהל באווירה ידידותית, גורם להבנה בין גרמניה לישראל והיהדות להיראות שוב אפשרית.

1961
Eichmann Trial

11 באפריל: המשפט המרכזי נגד אדולף אייכמן, שמילא תפקיד מרכזי בשואה כחבר ה-SS בגסטפו, מתחיל בירושלים. בית המשפט מודיע על פסק הדין ב-15 בדצמבר. גזר דין המוות מבוצע בשנה שלאחר מכן.

1963
Header

כ-30 גרמנים משתתפים במסע הלימוד הראשון בישראל שאורגן על ידי הסוכנות הפדרלית לחינוך אזרחי (BpB). עד סוף 2012 כבר היו בתכנית 7,300 משתתפים ב-267 טיולים לישראל. בדצמבר 1963 מקבל ראש הממשלה בן-גוריון לראשונה קבוצת נוער גרמנית.

1965
Header

12 במאי: ישראל והרפובליקה הפדרלית של גרמניה מקימות יחסים דיפלומטיים. קנצלר גרמניה לודוויג ארהרד וראש ממשלת ישראל לוי אשכול מסכימים להחליף שגרירים.

1965
Header

18 ו-24 באוגוסט: רולף פאולס הופך לשגריר גרמניה הראשון בישראל. בתחילה הייתה מחאה חריפה נגד קצין הוורמאכט לשעבר כשגריר גרמניה. הדיפלומט אשר בן נתן יליד וינה מציג את תעודתו כשגריר ישראל הראשון ברפובליקה הפדרלית של גרמניה.

1966
Header

זמן קצר לאחר יצירת קשרים רשמיים, החלו גם הערים הראשונות ליצור קשר ביניהן, למשל ברלין-שרלוטנבורג נכנסה לשותפויות עם הערים אור יהודה וקריית אתא. כיום יש יותר מ-100 שותפויות עירוניות בין ישראל לגרמניה.

1966
Header

ינואר: משרד התיירות של מדינת ישראל נפתח בפרנקפורט אם מיין. מאז 1987 קיים סניף ב-Kurfürstendamm בברלין, שעבר לברלין-מיטה בשנות ה-90; המשרד הראשי ממוקם בברלין משנת 2003. בשנת 1974 נפתח משרד תל אביב של לשכת התיירות הלאומית הגרמנית והחל לקדם את גרמניה כיעד תיירותי.

1966
Header

21 במרץ: האגודה הגרמנית-ישראלית (DIG) נוסדה בבון. כיום מונה הארגון בפריסה ארצית כ-5,500 חברים והעיקרון המנחה אותו הוא "חברי ישראל מתאחדים בשיתוף פעולה לא מפלגתי לעבודה בסולידריות עם מדינת ישראל ואנשיה". באפריל 1971 נוסדה בתל אביב החברה הישראלית-גרמנית. כמו מקבילו, הארגון השותף של DIG שואף להרחיב את הדיאלוג בין שתי המדינות.

1967
Header

18 באפריל: לשכת המסחר הישראלית-גרמנית נוסדה בתל אביב. באותו יום נוסדה בפרנקפורט מקבילתה, האגודה הגרמנית לקידום היחסים הכלכליים עם ישראל.

1968
Header

משרד לופטהנזה בתל אביב נפתח ומתבססות הטיסות הישירות הראשונות מפרנקפורט ומינכן לתל אביב.

1969
Header

19 במרץ: חברי משלחת מהכנסת מתקבלים בברכה בבונדסטאג. זהו הביקור הראשון של משלחת של חברי פרלמנט ישראלים בגרמניה. ב-2 באפריל 1971, חברי הבונדסטאג הגרמני מקימים "קבוצת קשר של הבונדסטאג על ישראל" עם 106 חברים, שהופכת לאחר מכן לקבוצה הפרלמנטרית. המקבילה הישראלית בכנסת נוצרה בשנת 1978. ביוני 1971 מבקרת לראשונה בכנסת ישראל משלחת מהבונדסטאג.

1970
Header

22 בפברואר: שר החוץ הישראלי אבא אבן מגיע לנמל התעופה של מינכן. ביקורו הוא הראשון של חבר ממשלת ישראל ברפובליקה הפדרלית של גרמניה.

1972
Header

5 בספטמבר: במהלך המשחקים האולימפיים במינכן, טרוריסטים פלסטינים לוקחים כבני ערובה אחד עשר חברי הנבחרת האולימפית הישראלית. כל בני הערובה נרצחים או מתים במבצע החילוץ הכושל. גם שוטר גרמני מת.

1973
Willy Brandt und Golda Meir

8 ביוני: ווילי ברנדט הוא הקנצלר הפדרלי המכהן הראשון שמבקר בישראל. שם הוא טבע נוסחה מתמשכת ליחסי גרמניה-ישראל: "ליחסים הרגילים שלנו יש אופי של מיוחדות".

1975
Header

1 בינואר: "ההוראות המשותפות ליישום וקידום חילופי נוער גרמניה-ישראל" נכנסות לתוקף. קבוצות נוער גרמניות נוסעות לישראל מאז שנות ה-50. בשנת 2001 נוסד מרכז התיאום לחילופי נוער גרמניה-ישראל.

1975
Rabin visit to Bergen-Belsen

8 ביולי: ראש הממשלה יצחק רבין הוא ראש הממשלה הישראלי הראשון שמבקר בגרמניה. הוא מתחיל את ביקורו במחנה הריכוז ברגן בלזן לשעבר.

1975
Header

3 בספטמבר: מרכז האיגודים המקצועיים הישראלי ההסתדרות והקונפדרציה של האיגודים המקצועיים הגרמניים מסכמים הסכם שותפות. זה היחיד מסוגו בעולם.

1979
Header

1 בינואר: מכון גתה, מכון התרבות הגרמני הפעיל בעולם, פותח סניף בתל אביב, ואחריו מכון נוסף בירושלים ב-1988.

1983
Ralph Klein

2 בנובמבר: כוכב הכדורסל הישראלי ראלף קליין הופך למאמן הלאומי של נבחרת גרמניה בכדורסל. ניצול השואה יליד ברלין מאמן את נבחרת גרמניה עד 1987.

1985
Header

5 באוקטובר: הנשיא הפדרלי ריצ'רד פון ויזסקר מגיע לישראל. ביקור ארבעת הימים הוא הראשון של נשיא גרמניה בישראל.

1987
Chaim Herzog Visit to Bergen-Belsen

6 באפריל: חיים הרצוג הוא ראש המדינה הישראלי הראשון שהגיע לגרמניה. הנשיא מתאר את הביקור הממלכתי כ"הוכחה ברורה לכישלון הנאצים". ביום הראשון לשהותו הוא מבקר במחנה הריכוז ברגן בלזן לשעבר.

1988
Header

1 במאי: ספינת ההדרכה של הצי הגרמני, "גורך פוק", עגינה בנמל חיפה. זו הפעם הראשונה שכף רגלם של חיילים גרמנים דרכה על אדמת ישראל. במאי 2005 שוב עוגן ה"גורך פוק" בחיפה במסגרת חגיגות 40 שנה לכינון יחסים דיפלומטיים.

1989
Header

9 בנובמבר: נפילת חומת ברלין מקרבת את האפשרות של איחוד גרמניה מחדש. בישראל עוקבים אחר האירועים בדאגה, כפי שעולה מחילופי המכתבים בין ראש הממשלה יצחק שמיר לקנצלר גרמניה הלמוט קוהל.

1992
Header

16 בספטמבר: ראש הממשלה יצחק רבין הוא ראש הממשלה הישראלי הראשון שביקר בגרמניה המאוחדת. הוא נושא נאום עטור שבחים במחנה הריכוז לשעבר זקסנהאוזן.

1996
Header

16 בינואר: לרגל ביקורו הממלכתי בן ארבעה ימים בגרמניה, נשיא ישראל עזר ויצמן נואם בבונדסטאג. הנאום, שנשא בעברית, הוא הראשון של נשיא ישראלי במקום זה. ויצמן הוא גם ראש המדינה הזר הראשון שנאם בפני הבונדסטאג מאז איחוד גרמניה.

1998
Header

5 במאי: לראשונה, מועמדים לקצונה בצבא גרמניה מבקרים בישראל כדי לקחת חלק בתוכנית אימונים משותפת עם צה"ל. הם גם לוקחים חלק בתכנית חינוכית נרחבת.
 

1999
Header

21 בספטמבר: ראש ממשלת ישראל אהוד ברק מבקר את קנצלר גרמניה גרהרד שרדר במעונו הרשמי החדש בברלין. זהו הביקור הראשון של ראש ממשלה זר לאחר העברת הבירה מבון לברלין.

2000
Header

16 בפברואר: נשיא גרמניה יוהנס ראו נאם בכנסת במהלך ביקור ממלכתי. הנאום, שנשא בגרמנית, הוא הראשון של ראש מדינה גרמני במקום זה. הוא אומר: "אחריות נובעת מההיסטוריה".
 

2001
Header

23 באוקטובר: ConAct, מרכז התיאום לחילופי נוער גרמניה-ישראל, נפתח בוויטנברג בנוכחות הנשיא הפדרלי יוהנס ראו. השותפה הישראלית היא מועצת חילופי הנוער בישראל בתל אביב. 

2005
Header

24 בינואר: לציון יום השנה ה-60 לשחרור מחנות הריכוז, שר החוץ הפדרלי יושקה פישר נואם בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. "זכותה של מדינת ישראל להתקיים", אומר פישר, "תישאר תמיד עמדה בסיסית בלתי ניתנת למשא ומתן של מדיניות החוץ הגרמנית".

2007
Header

6 בדצמבר: קרן פורום העתיד הגרמני-ישראלי הוקמה בברלין. משרד שני ממוקם בתל אביב. הקרן היא פרי יצירתם של נשיא ישראל ונשיא גרמניה הפדרלית. מטרתו היא לקדם פרויקטים של נוער משתי המדינות.

2008
Header

16 במרץ: ממשלות ישראל וגרמניה מקיימות התייעצויות בין-ממשלתיות לציון 60 שנה להקמת מדינת ישראל. בראשות ראש הממשלה אהוד אולמרט וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ההתייעצויות נועדו לסייע בחיזוק הקשר בין שתי המדינות באמצעות צעדים מדיניים משותפים.

2008
Header

18 במרץ: קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נושאת נאום בגרמנית בפני הכנסת. זו הפעם הראשונה שראש ממשלה זר נואם בפני הפרלמנט הישראלי. כבוד זה שמור בדרך כלל רק לראשי מדינות. היא אומרת: "בשבילי כקנצלרית גרמניה, הביטחון של ישראל לעולם אינו נתון למשא ומתן".

2010
Header

27 בינואר: במלאת 65 שנה לשחרור מחנה הריכוז אושוויץ, נשיא ישראל שמעון פרס נואם בבונדסטאג. הוא אומר: "בעוד שהלב שלי נקרע כשאני חושב על זוועות העבר, העיניים שלי מביטות לעתיד המשותף של עולם של צעירים שאין בו מקום לשנאה".
 

2014
Header

25 בפברואר: קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קיבלה את הכבוד הממלכתי הגבוה ביותר "עיטור נשיא מדינת ישראל" מנשיא ישראל שמעון פרס. עיטור זה מכבד אנשים וארגונים שהעניקו שירותים יוצאי דופן לישראל.
 

2014
Header

23 באוקטובר: שגריר גרמניה בישראל, אנדראס מיכאליס, ונשיא ישראל, ראובן ריבלין, יפתחו במשותף את שנת ה-50 ליחסים הדיפלומטיים בישראל ב-23 באוקטובר. את המסגרת לכך סיפקו החגיגות לציון יום אחדות גרמניה במעון השגריר בהרצליה.
 

2014
Header

17 בדצמבר: שגריר ישראל בגרמניה, יעקב הדס-הנדלסמן, והנשיא הפדרלי יואכים גאוק פותחים את שנת היובל בגרמניה בהדלקת נר שני של חנוכה במעון השגריר בברלין. מאז ינואר 2015 התקיימו בגרמניה ובישראל כמה מאות אירועי יובל, מפגשים, טיולי משלחות, פרויקטים ויוזמות חדשות לציון "50 שנה ליחסי ישראל - גרמניה".

2017
Header

7 בספטמבר: נשיא המדינה ראובן ריבלין נואם בטקס ההנצחה לחנוכת אתר ההנצחה לשנים-עשר קורבנות טבח הספורטאים באולימפידת מינכן ב-1972, למלוא 45 שנה לטבח הנורא שאירע ב-5 בספטמבר 1972.

2019
Header

30 במרץ - 17 באפריל: בפעם הראשונה, חיילים ישראלים, 300 צנחנים ישראלים, השתתפו בתרגיל צבאי גדול שאורגן על ידי הבונדסוור בבסיס צבאי אמריקאי בבוואריה. השתתפו בו 14 מדינות נוספות בהובלת גרמניה.

 

2020
Header

27 - 29 בינואר: לציון 75 שנה לשחרור אושוויץ, ביקר הנשיא ראובן ריבלין בברלין בהזמנת הנשיא הפדרלי שטיינמאייר ונשא נאום בפני הבונדסטאג הגרמני ב-29 בינואר.