Skip to main content

יחסים בילטרליים

הנציגות הדיפלומטית הישראלית הראשונה בגרמניה נפתחה במינכן זמן קצר לאחר הקמת מדינת ישראל ב-1948. עד לסגירתה ב-1953, מטרתה העיקרית הייתה להקל על הגירת ניצולי שואה לישראל.

 

רק ב-2011 נפתחה הקונסוליה הכללית של מדינת ישראל במינכן, לצד השגרירות הקיימת בברלין. הקונסוליה ממוקמת ב- Karolinenplatz ברובע Maxvorstadt. זוהי הקונסוליה הכללית הישראלית היחידה באיחוד האירופי.

הקונסוליה אחראית על המדינות הפדרליות באדן-וירטמברג, בוואריה, הסן, ריינלנד-פאלץ וסארלנד.

האגף המדיני של הקונסוליה כולל את מחלקת הדיפלומטיה הציבורית, חדשנות ומחקר, תרבות, חינוך, מסחר וכלכלה. הקונסוליה הכללית מאוישת על ידי ארבעה דיפלומטים: הקונסולית הכללית, סגנית הקונסולית הכללית, הקונסולית לעניינים קונסולריים והנספח הכלכלי-מסחרי.

היסטוריית הקמת הקונסוליה הישראלית הראשונה במינכן:

עם הקמתה, מדינת ישראל דחתה בכל תוקף את היחסים עם גרמניה. עם זאת, נפתחה קונסוליה ישראלית ברחוב -Maria-Theresia-Strasse 11 במינכן בסתיו 1948. הקונסוליה לא הייתה מוסד רשמי של מדינת ישראל ולא קיימה יחסים רשמיים עם גרמניה. היא קיבל את ההסמכה לפעילותה על ידי ארה"ב.

הסיבה העיקרית לפתיחת הקונסוליה הייתה ניצולי השואה- העקורים ששהו בעיקר במחנות באזור מינכן. הקונסוליה סייעה לעקורים בהגירה לישראל. ביוני 1953 נסגרה הקונסוליה והנציגות הישראלית בקולון נפתחה כדי לטפל בתשלומי הפיצויים מהרפובליקה הפדרלית של גרמניה על פי הסכם לוקסמבורג.

ב-8 באפריל 2011 - ראש ממשלת בוואריה הורסט סיהופר ושר החוץ הישראלי אביגדור ליברמן חתמו על הצהרה משותפת על הקמתה מחדש של הקונסוליה הכללית של מדינת ישראל במדינת בוואריה החופשית.

ספטמבר 2011- הקונסוליה הכללית החלה את עבודתה ושוכנה תחילה  בבניין משרדים בברינר שטראסה 19 (Maxvorstadt), אשר נועד, מלכתחילה, רק כפתרון זמני.

פברואר 2012- פתיחת מחלקת הנספחות הכלכלית-מסחרית של משרד הכלכלה בקונסוליה, שהייתה אחראית גם על אוסטריה.

תחילת 2014- התקבלה ההחלטה לשכן באופן קבע את הקונסוליה הכללית בבניין השייך למדינת בוואריה החופשית. הבניין שהוסב למשכנה של הקונסוליה, שימש בעברו כמטה ההגרלות של מדינת בוואריה ב-Karolinenplatz, שיצא מהנכס בקיץ 2014. הבניין נהרס ונבנה מחדש במימון ממשלת בוואריה והמושכר למדינת ישראל.

משמעות מיקום משכן הקבע של הקונסוליה:

משכן הקבע של הקונסוליה הכללית כיום שוכן בין "הבית החום", המטה של המפלגה הנאצית ה-NSDAP, לפורבאו, מטה המשרדים של היטלר בעיר, מאחורי בית המשפט העליון של המפלגה הנאצית.

מיקום משכן הקבע של הקונסוליה נבחר בשל משמעותו ההיסטורית הסמלית בסביבה הקרובה של אנדרטאות מהתקופה הנאצית. לפני יותר מ-70 שנה, Karolinenplatz ורובע המפלגה בMaxvorstadt במינכן היו המרכז האינטלקטואלי והפוליטי של הנאצים, שממנו אורגנה הארכיטקטורה של שלטון.

המשרדים הראשיים של השלטון הנאצי שליד Königsplatz, שכנו באחוזת בארלו שנבנתה בשנת 1828. אך, תוכננה מחדש על ידי  האדריכל של היטלר פול לודוויג טרוסט כ"הבית החום" והפך ללב של רובע ה-NSDAP. כיום אחוזה זאת נהרסה ובנו על חורבותיה את מרכז התיעוד של NS ב-2015. , המציגה ומעבירה את ההיסטוריה הבעייתית של מינכן בתור מה שמכונה "בירת התנועה".

לדרישת שלטונות הנאצים למרחב ולחדרי ייצוג נרחבים, בנה טרוסט שני מבנים זהים מבחינה מבנית בצד המזרחי של Königsplatz עד 1936. מצפון-מערב לקונסוליה הישראלית החדשה, מה שמכונה " Führerbau " עומד עד היום. זה היה בניין ייצוגי שהושלם ב-1937, שרד את המלחמה וכיום שוכנת בו האוניברסיטה למוזיקה ותיאטרון. בבניין זה שכן משרדו של אדולף היטלר, שם קיבל אורחי מדינה רבים ושם נחתם "הסכם מינכן" ב-1938.

Königsplatz הייתה גם המרכז האידיאולוגי של ה-NSDAP. הוא הוסב למגרש מסדרים של הנאצים והשתמשו בו לאירועים המוניים שונים. בשולי הכיכר, בין הפיהרר לבנייני הממשל, בנה טרוסט שני "מקדשי כבוד". הבניין דרומית לקונסוליה הכללית שימש בעבר את בית המשפט העליון של המפלגה הנאצית. הבניין משמש כעת כמשרד של Acatech, האקדמיה הגרמנית למדעי ההנדסה.

המחלקות השונות של המפלגה הנאצית רכשו בחלקן מבנים רבים באזור, בעוד שהבעלים היהודים (כולל משפחת פרינגסהיים, שבתה, קטיה פרינגסהיים, שהפכה לימים לאשתו של תומס מאן) נאלצו למכור והבתים הוסבו לאחר מכן למטרות המפלגה. מחוז המפלגה ב Maxvorstadt במינכן נותר המרכז האינטלקטואלי והפוליטי של הנאצים עד סוף המלחמה.

10 בנובמבר 2015- נערכה חניכת משכן הקבע של הקונסוליה הכללית בנוכחות אורחים רמי דרג, בהם , דאז, סגנית שר החוץ הישראלית ציפי חוטובלי.  עם זאת, הבניין אוכלס רק שלושה חודשים לאחר מכן עקב עיכובים בשיפוץ. לקונסוליה הכללית יש גם נציגות בשטוטגרט.

בניין הקונסוליה הכללית הינו בניין בגובה שלוש קומות ומשתרע על פני כ-1000 מ"ר. גרם המדרגות עשוי מאבנים בוואריות וישראליות. בקדמתו מתנוססת יצירה של האמן הישראלי הבינלאומי ג'רמי לנגפורד על פיר מעלית חיצוני בגובה 12 מטר. על החזית יש גרפיקה המשלבת את דוגמת היהלום הבווארי עם מגן דוד; רשומים שם גם שמות של אישים יהודים מגרמניה וציטוטים מהתנ"ך בשפה העברית. לנגפורד בחר לבטא ביצירתו את ההיסטוריה היהודית בת 1,700 שנים בגרמניה, את מערכת היחסים המיוחדת בין גרמניה לישראל, את העבר המשותף והתקווה לעתיד טוב יותר בין שני העמים.

הקונסולים הכלליים:

2011–2013: טיבור שלו שלוסר

2013–2017: דן שחם

2017-2021: סנדרה סימוביץ'

2021-2023: כרמלה שמיר.

קיץ 2023-נוכחי: טליה לדור-פרשר