המלצה - לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לביקורים בחלק הצפוני של האי קפריסין
אזהרה בדבר הגעה לחלק הצפוני של קפריסין
מומלץ לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לביקורים בחלק הצפוני של האי קפריסין (המכונה לעיתים גם כ"קפריסין הטורקית").
מדינת ישראל, כמו רוב מדינות העולם, איננה מכירה בישות של צפון קפריסין כמדינה ריבונית, אין לה יחסים דיפלומטיים עם צפון קפריסין, ואין למשרד החוץ נציגים דיפלומטיים או קונסולריים במקום. לפיכך, קיים קושי ממשי בהושטת סיוע לאזרחים ישראליים הנקלעים למצוקה במקרים כגון איבוד מסמכי נסיעה, תאונות, מצב חירום רפואי, מעצר או הסתבכות בשטחו הצפוני של האי.
בהקשר זה מוצע לעיין באתר משרד החוץ הקפריסאי, בחלק העוסק במידע חשוב בנוגע לביקור באזור תחת הכיבוש הטורקי:
https://mfa.gov.cy/important-information-concerning-travel-to-occupied-area.html
אזהרה בנושא מעברים אל קפריסין וממנה
אזרח ישראלי אשר יעבור מקפריסין (הרפובליקה של קפריסין) לחלקו הצפוני של האי שלא על פי הנהלים של ממשלת קפריסין, עלול למצוא עצמו במצב שלא תתאפשר חזרתו לרפובליקה של קפריסין, וכתוצאה מכך צפויים קשיים משמעותיים בחזרתו לישראל.
מעבר שלא לפי הנהלים עלול גם לגרום למעצר בשטחי החלק הצפוני של האי (המכונה גם "קפריסין הטורקית").
בהמשך להמלצותינו הקודמות מהתאריכים 9.2.2017, 9.9.2017 וה-30.9.18, ועל פי הודעת השלטונות הקפריסאים, משרד החוץ מבקש לשוב ולהזכיר לציבור הישראלי את האזהרה אשר פורסמה בתאריך 23.8.18, שלפיה, ובהתאם להנחיות שלטונות הרפובליקה של קפריסין, מבקרים שיגיעו לאזורים תחת שליטת הרפובליקה של קפריסין יוכלו להיכנס ולצאת מהם אך ורק דרך נקודות המעבר המוכרזות על ידי ממשלת קפריסין: נמלי התעופה בלרנקה ובפאפוס, ונמלי הים בלרנקה, לימסול, לטסי, ופאפוס ואיה נאפה.
על פי הנהלים של שלטונות הרפובליקה של קפריסין, כל אדם אשר ייכנס דרך חלקו הצפוני של האי, אם משדה התעופה או מנמל ימי, ויעבור לאזורים תחת שליטת הרפובליקה של קפריסין, יוחתם דרכונו בחותמת שחורה. אותו אדם לא יוכל להיכנס לקפריסין לתקופה של 10 שנים, ויסתכן בעונשים הקבועים בחוק הקפריסאי, ובכלל זה מאסר עד 12 חודשים ו/או קנס.
שהות במלונות בחלקו הצפוני של האי ("קפריסין הטורקית")
משרד החוץ של הרפובליקה של קפריסין, מזהיר כי שהות מבקרים במלונות בחלק הצפוני של האי על פי הרשימה המופיעה באתר האינטרנט שלו עלולה להביא למצב בו תימנע כניסתם של אותם מבקרים לרפובליקה של קפריסין, ולכן ממליץ להימנע משהות במלונות אלו. לינק לאתר משרד החוץ הקפריסאי ובו רשימת המלונות:
https://mfa.gov.cy/pdfs/UPDATED%20April%202023%20MEMORANDUM%20-%20HOTELS%20OCCUPIED%20AREAS.pdf
מידע נוסף באתר משרד החוץ הקפריסאי על ההמלצה להימנע משהות במלונות אלה:
https://mfa.gov.cy/ownership-status-of-hotels-in-the-occupied-areas.html
"קפריסין הטורקית" – עסקאות נדל"ן (15/11/12)
חוקי הרפובליקה של קפריסין מטילים מגבלות על רכישת נכסי דלא ניידי בחלק הצפוני של קפריסין (המכונה גם "קפריסין הטורקית" - איזור שאינו תחת שליטה אפקטיבית של ממשלת קפריסין). העוברים על החוק בעניין זה מסתכנים במעצר עם הגעתם לקפריסין, בהעמדה לדין ובעונשי מאסר הקבועים בחוק המדינה. נוסף על כך, ניתן לפתוח כנגד העוברים על החוק בהליכים משפטיים בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי, על כל המשתמע מכך.
על כן, הרינו להביא לידיעת ישראלים שבכוונתם לרכוש נכסי דלא ניידי בחלקו הצפוני של האי, כי מומלץ לקבל יעוץ משפטי ממקור עצמאי ומהימן.
משרד החוץ מדגיש כי בכל מקרה, כל פעילות עסקית הינה על אחריות מבצעה.
https://mfa.gov.cy/legal-consequences-purchasing-greek-cypriot-owned-property.html
"קפריסין הטורקית" – מעבר יאכטות ישראליות (15/11/20)
על פי מידע שהתקבל משלטונות הרפובליקה של קפריסין, בעלי ספינות המפליגים לחלק הצפוני של קפריסין (אזור המכונה גם "קפריסין הטורקית", שאינו נמצא תחת שליטה אפקטיבית של ממשלת הרפובליקה של קפריסין), מסתכנים במעצר מידי, העמדה לדין, תשלום קנסות ואף לעונשי מאסר הקבועים בחוקי הרפובליקה של קפריסין.
הליכי פונדקאות ב"קפריסין הטורקית" (04/08/2019)
משרד החוץ שב ומדגיש את אזהרתו והמלצתו לאזרחים ישראליים בעניין ביצוע הליכי פונדקאות במדינות בהן אין לישראל נציגות דיפלומטית כפי שמופיעה באתר משרד החוץ:
https://www.gov.il/he/Departments/General/surrogacy_abroad
במקרים כאמור, האזרחים צפויים להיתקל בקשיים מהותיים שעשויים להשליך על אפשרות הוצאת התינוק ממקום הולדתו, ובמקרה דנא משטחי החלק הצפוני של האי. עוד הובהר בהמלצה, כי על אזרחים ישראליים המבצעים הליכי פונדקאות בחוץ לארץ מוטלת האחריות הבלעדית לוודא כי ההליכים מוסדרים וחוקיים באותה מדינה. בהיעדרו של חוק המתיר הליכים כאלו במדינה הזרה, אותם אזרחים נוטלים על עצמם סיכון רב. בין היתר, צפויים קשיים משמעותיים בכל הנוגע להשלכות של הפרת הדין, ביצוע בדיקה גנטית בהתאם לחוק ולתקנות מידע גנטי (עריכת בדיקה גנטית לקשרי משפחה, תיעוד ושמירת תוצאותיה, תש"ע-2010), האפשרות להוציא את התינוק ממקום הולדתו, כניסתו לישראל, ורישומו במרשם האוכלוסין.
מכיוון שמדינת ישראל איננה מכירה בישות של צפון קפריסין כמדינה ריבונית, לא מקיימת יחסים דיפלומטיים עם צפון קפריסין, ואין למשרד החוץ נציגים דיפלומטיים או קונסולריים במקום - אזרחי ישראל המבצעים הליכי פונדקאות בצפון קפריסין, צפויים להיתקל בקשיים משמעותיים שעשויים להשליך על אפשרות ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה לשם הוכחת קשר גנטי בין התינוק לבין האזרח הישראלי, על רישום הילוד ברשות האוכלוסין, על הוצאתו ממקום הולדתו ועוד.
בהקשר זה מומלץ לעיין גם בהודעת הודעת היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני אדם, זנות ופוליגמיה, ומידע לציבור בנוגע להליכי פונדקאות חו"ל בצפון קפריסין, אלבניה וקניה, אשר פורסמה באתר האינטרנט של משרד המשפטים ב-21/6/2023:
קפריסין ו"קפריסין הטורקית" – הבהרה
הרפובליקה של קפריסין הינה מדינה עצמאית, החברה בא"א. מכונה בדר"כ:
קפריסין
קפריסין היוונית
←עיר בירה: ניקוסיה (NICOSIA)
צפון קפריסין – החלק הצפוני של האי שהכריז על עצמאות ב-1983 תחת השם "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" ואשר נמצא בפועל תחת שליטת טורקיה. הנ"ל אינו מוכר על ידי מדינת ישראל. חלק זה מכונה במספר שמות:
צפון קפריסין
קפריסין הצפונית
קפריסין הטורקית
הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין (השם הרשמי שמקובל על ממשלת טורקיה ומספר מדינות בודדות).
← אותן מדינות המכירות בישות זו, מגדירות את עיר הבירה: צפון ניקוסיה (NORTH NICOSIA) או בשמה הטורקי: לפקושה (LEFKOSA)
======================================
Northern Cyprus unofficially known as “The Turkish Republic of Northern Cyprus” (TRNC).
Cyprus - officially referred as “Republic of Cyprus”.