Skip to main content

יחסים בילטרליים

ליחסים הדיפלומטיים בין ישראל לכס הקדוש שהחלו ב-1993 קדמו כמעט מאה שנים של מגעים ופעילות דיפלומטית.

היחסים בין שתי המדינות

היחסים הדיפלומטיים בין הכס הקדוש לישראל נוצרו עם פתיחת שגרירות הוותיקן בישראל, פתיחת שגרירות ישראלית ברומא ומינויה של אנדראה קורדרו לאנזה די מונטזמולו (לשעבר הנציג השליח לירושלים ולארץ ישראל) לתפקיד. הנונציו השליח הראשון לישראל ב-19 בינואר 1994. 
השגריר הראשון של ישראל בכס הקדוש, שמואל הדס, הציג את תעודתו בספטמבר אותה שנה. זאת בעקבות אימוץ ההסכם היסודי על ידי שתי המדינות ב-30 בדצמבר 1993. לפני כינון היחסים הדיפלומטיים, האינטרסים של הכנסייה הקתולית בישראל טופלו על ידי הנציג השליח לירושלים ולארץ ישראל, הפטריארך הלטיני של ירושלים ואפוטרופוס ארץ הקודש.

המאפיינים החשובים ביותר של ישראל – יחסי הכס הקדוש הם שהם נשמרים למעשה בשני מישורים: הפוליטי והתיאולוגי, שכן האפיפיור הוא לא רק ראש כנסייה אוניברסלית אלא גם זה של מדינה ריבונית. הדיפלומטיה של הוותיקן, לעומת זאת, טוענת כי שגריר ישראלי אינו נציג של העם היהודי, ומציינת שאין לו מנדט כזה. ואכן, מכתב ההסמכה שלו ניתן על ידי מדינת ישראל ולא על ידי ישות ייצוגית יהודית גלובלית בלתי מוכרת. הוא רשאי ללוות משלחת דתית לקהל האפיפיור, בתנאי שהמנהיגים הדתיים היהודים הנוכחים הם אזרחים ישראלים. כל משלחת דומה המורכבת מיהודים לא ישראלים תלווה על ידי השגריר הלאומי בהתאמה. עבור ישראל, כמו ברוב המדינות, היכולת להעריך את היחסים הדיפלומטיים עם מדינה חסרת יחסים כלכליים, אינה ניתנת לכימות. יתר על כן, מכיוון שהוותיקן אינו חבר מלא באף ארגון בינלאומי אלא רק משקיף ומאחר שהצהרות הוותיקן הרשמיות מנוסחות בשפה בעלת ניואנסים קיצונית, דיפלומטיה ציבורית רבה מסתכמת בפירוש האפיפיור. לפיכך, על מנת להבין את הקשר הייחודי הזה, יש להחליף פרמטרים מסורתיים במסגרת שמשתמשת בסט שונה לחלוטין של פרמטרים:[4]

 

 

1993
Fundamental agreement Israel- Holy See

Dec. 30, 1993 – The Holy See establishes diplomatic relations with Israel in ceremonies held in Rome and Jerusalem. The Accord states in part, "The Holy See and the State of Israel are committed to appropriate cooperation in combating all forms of anti-Semitism and all kinds of racism and of religious intolerance, and in promoting mutual understanding among nations, tolerance among communities, and respect for human life and dignity. The Holy See takes this occasion to reiterate its condemnation of hatred, persecution, and all other manifestations of anti-Semitism directed against the Jewish people and individual Jews anywhere, at any time and by anyone."