Skip to main content

יחסים בילטרליים

71 שנות חברות וקרבה בין עמי ישראל ומיאנמר

 

מדינת ישראל והרפובליקה של איחוד מיאנמר שתיהן קיבלו עצמאות מבריטניה בשנת 1948 וכוננו יחסים דיפלומטים כבר בשנת 1953, כלומר בשנת 2024 אנו מציינים 71 שנות יחסים דיפלומטים. 

עד היום כיהנו 25 שגרירים ישראלים במיאנמר, ו-20 שגרירים מיאנמרים בישראל.

מיאנמר (אז נקראה בורמה) היתה המדינה הראשונה בדרום מזרח אסיה להכיר בהקמת מדינת ישראל, ומהראשונות לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, כבר בשנות ה-50'. ראש ממשלת בורמה הראשון, או נו, היה המבקר הרשמי הראשון בישראל הצעירה, והתקבל בתשואות בתל-אביב במהך ביקורו הרשמי.

מאז שיתוף הפעולה הורחב לשדות רבים, כולל חינוך, חקלאות, בריאות וכלכלה. גם סוכנות הסיוע של ישראל, מש''ב, ערכה כאן פעילויות רבות, כולל אירוח משתלמי מש''ב רבים ממיאנמר בישראל, כולל משתלמי חקלאות, ועריכת קורסים במיאנמר עצמה על-ידי מדריכים ישראלים. בוגרי מש''ב רבים ממשיכים לפתח את מיאנמר לאחר שנחשפו לידע ישראלי.

 

1953
1953-Diplomatic Relation

המדינות מכוננות יחסים דיפלומטים ב-1953. מאז יש קשר חם וקרוב בין העמים, אשר התבטא בביקור רבים מצמרת ממשלות ישראל במיאנמר, כולל בן-גוריון, שמעון פרס, צחי הנגבי ועוד. או נו, ראש ממשלת מיאנמר היה האורח הרשמי הראשון של מדינת ישראל הצעירה, ומעבר המכונית הפתוחה שלו ברחובות תל-אביב עורר התרגשות רבה עבור תושבי המדינה הצעירה.

1955
The Embassy of Israel in Yangon

U Nu, ראש ממשלת מיאנמר, היה האורח הרשמי הראשון וראש הממשלה הזר הראשון שביקר בישראל בשנת 1955.

1961
The Embassy of Israel in Yangon

בן-גוריון חש קרבה כה גדולה לעם בבורמה (כפי שנקראה אז), עד שהקדיש אחד מהביקורים הארוכים ביותר שלו בחו''ל לביקור בה, שבועיים שלמים, בשנת 1961.  ביקור זה כלל גם התבודדות של בן-גוריון במנזר בודהיסטי ולימוד התרבות והדת של העם הבורמזי. התמונה המוכרת של בן-גוריון עומד על ראשו, נובעת גם היא מהעניין שפיתח במדיטציה. ביקורים בולטים נוספים של צמרת ישראלית כללו ביקור נשיא המדינה יצחק בן-צבי, ושרי החוץ משה שרת, גולדה מאיר, אבא אבן, משה דיין ושמעון פרס.