Skip to main content

יחסים בילטרליים

מדינת ישראל ובריטניה נהנו מיחסים דיפלומטיים פוריים.

הלן מידע לגבי אירועים חשובים, ביקוריים רשמיים וחתימות על הסכמי שיתופי פעולה בין שתי המדינות שלנו.

2023
cleverly_and_eli_cohen_march_2023

בריטניה וישראל חתמו על מפת הדרכים לשנת 2030, הסכם שאפתני שנועד להבטיח שהשותפות הבילטראלית תמשיך להתחדש ולחדש על מנת להתמודד עם אתגרים משותפים לשם תועלת הדדית. באמצעות שימוש בגישה נושאית, מפת הדרכים סיפקה התחייבויות להעמקת שיתוף הפעולה בין בריטניה לבין ישראל. היא כוללת את הרחבת היחסים העמוקים, בין היתר במסחר, בסייבר, במדע וטכנולוגיה, במחקר ופיתוח, בביטחון, בבריאות, באקלים ובמגדר.

2019
Boris Johnson shakes hands with the President of Israel, Isaac Herzog, during their meeting at 10 Downing Street in November Credit Justin Tallis PA PA Archive

לאחר יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, ישראל ובריטניה חתמו על הסכם הסחר החופשי הראשון שלהן, שנכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2021 והחליף את הסכם הסחר החופשי בין ישראל לבין האיחוד האירופי. בריטניה וישראל מנהלות משא ומתן לשדרוג והרחבת ההסכם הקיים.

2018
Britain's Prince William arrives on a Royal Air Force plane at Ben Gurion airport outside Tel Aviv, Israel on June 25, 2018. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

הנסיך מוויילס, וויליאם, נסע לישראל לביקור רשמי ראשון של חבר ממשפחת המלוכה הבריטית. הנסיכים פיליפ (1994) ואדוארד (2007) ערכו ביקורים פרטיים, וכך גם המלך צ'ארלס השלישי (בתפקידו כנסיך ב-1995 וב-2016).

2016
Britain became one of the first countries to formally adopt  the International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

בריטניה הפכה לאחת המדינות הראשונות שאימצו באופן רשמי את ההגדרה החדשה של אנטישמיות, שפורסמה על ידי “הברית הבינלאומית לזיכרון השואה” (IHRA).

 

לפי ההגדרה: "אנטישמיות היא תפיסה מסוימת של יהודים, שעלולה להתבטא כשנאה ליהודים. ביטויים רטוריים ופיזיים של אנטישמיות מופנים כלפי יחידים יהודים או לא-יהודים ו/או רכושם, כלפי מוסדות קהילה יהודית ומתקני דת".

 

2011
The British Embassy in Israel launched the UK-Israel Tech Hu

שגרירות בריטניה בישראל השיקה את UK-Israel Tech Hub, מיזם ללא מטרות רווח להנעת צמיחה כלכלית על ידי סיוע לחברות בריטיות בשיתופי פעולה עם טכנולוגיה מתקדמת מישראל.

 

ה-Hub הראשון מסוגו סייע להגברה ולחיזוק הקשרים הכלכליים הדו-צדדיים, עם למעלה מ-175 שותפויות חדשניות בשווי של יותר מ-85 מיליון ליש"ט ועם לא פחות מ-26 חברות הנסחרות בבורסת לונדון.

2008
Gordon Brown became the first British Prime Minister to address Israel's Parliament (the Knesset) in Jerusalem, delivering a passionate speech to the gathered members.

גורדון בראון הפך לראש ממשלת בריטניה הראשון שנאם בפני הפרלמנט הישראלי (הכנסת) בירושלים, ונשא נאום נלהב בפני חברי הכנסת.

1995
Israeli president Ezer Weizman and Queen Elizabeth II share a toast at dinner in her honour hosted by Weizman in London, February 1997 Photo GPO

הוד מלכותה המלכה המנוחה אליזבת השנייה קיבלה את פניו של הנשיא עזר ויצמן עם ביקורו בלונדון. הפגישה סימנה את ביקור המדינה הראשון של נשיא ישראלי בבריטניה.

1967
Israel's Foreign Minister Abba Eban, Lord Caradon UK and Arthur J. Goldberg

לורד קרדון, שגריר בריטניה באו"ם, ניסח את החלטה 242, שהתקבלה לאחר מלחמת ששת הימים והפכה למסמך המרכזי של המאמץ הדיפלומטי במזרח התיכון. ההחלטה, באורך של 291 מילים בלבד, נועדה לכונן "שלום צודק ומתמשך במזרח התיכון" בין ישראל לבין שכנותיה. ישראל קיבלה את ההחלטה ומכירה בה כבסיס לכל משא ומתן להסדר שלום ערבי-ישראלי.

1950
	 Israel opened diplomatic relations with the UK

ישראל השיקה יחסים דיפלומטיים עם בריטניה לאחר ההכרה הרשמית במדינת ישראל באפריל, והעתיקה את הצוות לביתו לשעבר של הסופר והמאייר וויליאם מייפיס תאקרי. הבית הפך רשמית לשגרירות ישראל ב-1952, ומאז השגרירה נותרה שם.

1922
 league_of_nations.png

חבר הלאומים (קודם לאו"ם) התכנס בארמון סנט ג'יימס, לונדון, אישר משפטית את בריטניה כמעצמה המנדטורית לפלסטין והצהיר כי "המנדט יהיה אחראי להציב את המדינה בתנאים פוליטיים, מנהליים וכלכליים, וכמו כן יבטיח את הקמת הבית הלאומי היהודי".

1917
 balfour.png

הצהרת בלפור עיגנה את תמיכתה של ממשלת בריטניה בבית לאומי יהודי. ההצהרה, שבמקור הייתה מכתב של שר החוץ הבריטי לורד בלפור לנשיא הכבוד של הפדרציה הציונית לורד רוטשילד, מילאה תפקיד חשוב בתמיכתה של בריטניה במדינת ישראל ובהקמתה.